top of page
Svetinje

AKTIVNOSTI IN ZNAMENITOSTI

 

Pomurje ali slikovito podeželje na obeh bregovih reke Mure, je dežela prostranih polj in gričev, štorkelj in klopotcev, mlinov na vodi, zdravilnih voda in energetskih točk, razgibanih vinorodnih gričev, avtentičnosti, tradicije in dialekta in še posebej gostoljubnih ljudi – domačinov, ki živijo v največjem agrikulturnem delu Slovenije.

 

Pomurska harmonična podeželska slika vas vabi, da se sprehodite skozi »gorice«, vzdolž potokov in čez ravninska polja, da tečete vzdolž travnikov in skozi gozdove, ali se s kolesom zapeljete preko hribov, ki ponujajo prelepe razglede. Izletniške in turistične kmetije ter veliko etnografskih prireditev omogočajo obiskovalcem srečanje s tradicijo SV dela Slovenije, v domačih gostilnah pa lahko poleg vrhunskega vina pokušajo kulinarične posebnosti in specialitete regije. Sodobne nomade v Pomurju čaka tudi urejeno golf igrišče ter veliko število term in zdravilišč. Pomurje privablja ljubitelje narave v vseh letnih časih. Čudovita panorama ter bogata naravna in kulturna dediščina ponujajo nešteto možnosti za individualne ali družinske izlete.

 

 

Kolesarjenje
KOLESARJENJE

Ne glede na vaše kolesarske apetite, bodisi da ste vztrajni dolgoprogaš ali pa vas mamijo zahtevnejši kolesarski izzivi, boste v Prlekiji zagotovo našli tisto, kar iščete. V nobenem primeru pa vam ne bo dolgčas, saj lahko Prlekija s svojo presenetljivo pokrajino poteši želje prav vsakega poštenega rekreativca.

 

 

VERŽEJ – MLIN NA MURI

Pot: Banovci – Veržej

Dolžina poti: Do mlina 3 km

 

 

IŽAKOVCI – OTOK LJUBEZNI

Pot: Banovci – Veržej – Ižakovci (Otok ljubezni in brod) – Banovci

Dolžina poti: 9 km do Ižakovec – reko prečkate z brodom – 7 km nazaj skozi Krapje

 

 

MELINCI – PO POTI MLINARSTVA

Pot: Skozi Dokležovje, Ižakovce do Melinec, prečkate reko z brodom in nazaj do Banovec

Dolžina poti: Do Melinec 10 km, od Mure do Banovec skozi Krapje 7 km

 

 

LJUTOMER – SREDIŠČE PRLEKIJE

Pot: Banovci – Grlava – Krištanci – Šalinci – Noršinci pri Ljutomeru – Ljutomer ali Banovci – Krapje – Ljutomer

Dolžina poti: Banovci-Grlava-Krištanci-Šalinci-Noršinci pri Ljutomeru-Ljutomer 8 km; Skozi Krapje: 9 km. Skupaj: 17km

 

 

RAZKRIŽJE »KAMOR VODIJO VSE POTI«

Pot: Skozi Dokležovje, Ižakovce, Melince, Gornjo Bistrico ali skozi Krapje, Cven, Moto

Dolžina poti: Dokležovje-Ižakovci-Melinci-Gornja Bistrica 18 km; Krapje-Cven-Mota 11 km. Skupaj: 29 km

 

 

JERUZALEM – NEBEŠKI KRAJ

Pot: Banovci – Grlava – Krištanci – Šalinci – Noršinci pri Ljutomeru – Ljutomer – Jeruzalem ali Banovci – Križevci pri Ljutomeru –Lukavci – Cezanjevci – Jeruzalem

Dolžina poti: 15 km skozi Ljutomer; 17 km skozi Lukavce, Cezanjevce; Skupaj 32 km

 

 

RADENCI – KRAJ TREH SRC

Pot: Veržej – Dokležovje – Bakovci – Krog – Tropovci – Tišina – Petanjci – Radenci – Rihtarovci – Hrastje – Mota, Vučja vas – Stara nova vas – Iljaševci – Veržej – Banovci

Dolžina poti: do Radenec: 19 km, nazaj do Banovec po prleški strani: 15 km, skupaj 34 km

 

 

NA OBEH STRANEH MURE

Pot: Banovci, Veržej, Dokležovje, Rakičan, Murska Sobota, Martjanci, Moravske Toplice, Tešanovci, Bogojina, Gančani, Lipovci, Beltinci, Odranci, Črenšovci, Srednja Bistrica, Razkrižje, Stročja Vas, Ljutomer, Noršinci pri Ljutomeru, Križevci pri Ljutomeru, Banovci

Dolžina poti: 65 km

 

 

 

Tek in sprehodi
KOLESARJENJE

Slikovite pokrajine in njenih neskončno lepih razgledov se lahko dodobra naužijete v vseh letnih časih. Počasi drseči skoz vasi, po obrobjih gozdov ali čez griče, se boste lahko stapljali z mirom ter pravljičnostjo narave in njenih ljudi. Zgodaj zjutraj, ko še cel svet spi, se odpravite na pot skozi gozdove, preko polj, vse tja do Mure in nazaj. Obstajate samo vi in vaš tek. Pomurje ponuja veliko preverjenih poti in še več neznanih, skrivnostnih. Če se radi izgubljate v preteklosti in lastnih mislih, so sprehodi okrog Banovcev kot ustvarjeni za vas. Zakaj se ne bi predali lepoti neokrnjene narave in za spremembo zgolj in samo uživali?

 

 

VERŽEJ IN BABIČEV MLIN NA MURI

 

Dolžina poti: 3 km v eno smer

 

Na reki Muri je bilo konec 18. stoletja 69 plavajočih mlinov. Edini panonski plavajoči mlin v Sloveniji danes je Babičev mlin na Muri v Veržeju. Gre za edinstven spomenik slovenske dediščine neprecenljive vrednosti. Mlin, ki stoji še danes, je lesen, postavljen na štirih stebrih ob bregu reke Mure, vodno kolo pa je pritrjeno na dveh plavajočih čolnih iz železa. Vodno kolo je znanilec življenja in simbol sožitja med mlinarjem in reko, ki enkrat nekaj dá in spet drugič vzame. V mlinu vam ponujajo belo, rženo, krušno, ajdovo in koruzno moko, ajdovo in proseno kašo ter druge mlevske izdelke.

 

Opis poti: Od Sončne hiše zavijete ob glavni cesti na desno in se po kolesarski potki sprehodite do krožišča v Veržeju, kjer zavijte naravnost čez krožišče. Sledite oznakam za mlin, oziroma v drugem križišču zavijte na desno in pojdite naravnost do reke.

 

 

POT ZA SONČNO HIŠO DO REKE MURE

 

Dolžina poti: 4 km v eno smer

 

Z reko Muro so ljudje, ki živijo ob njenih bregovih, predvsem izjemno čustveno povezani. Skozi zgodovino je nenehno spreminjala tok in ustvarila mnoge mrtvice, ki so v domišljijo zbujale rečne vile in druga mitska bitja, dajale navdih pesnikom in slikarjem, danes pa so še vedno prostor redkih rastlinskih in živalskih vrst. Njena struga je bila regulirana, tok je postal hiter, toda skrivnost mrtvic in posebna srebrna svetloba, ki se v zgodnjih jutrih ustvarja na reki, sta ostali.

 

Opis poti: Na vrtu hiše zavijte do osamelca sredi polja in se skozi polja sprehodite do obrobja gozda, kjer se boste srečali z reko Muro.

 

 

TEK IN SPREHODI PO PRLEŠKIH STEZICAH

 

Majhna vasica Banovci sredi Murskega polja, v objemu pšeničnih polj, zelenih travnikov in senčnih gozdov, kjer se življenje odvija še počasneje kot tok bližnje reke Mure.

 

Opis poti: Na potep se lahko podate od Sončne hiše na levo (ob glavni cesti), kjer pri kapelici zavijete ponovno na levo in že boste ugledali bližnje Terme Banovci. Od tod jo lahko uberete po cesti izven Banovec, v smeri Ljutomera.

 

Druga zanimiva pot bi bila pri kapelici na desno, mimo manjše trgovine in gostinskih obratov, kjer boste ponovno ugledali kapelo, ponovno zavijete na desno. Cesta se vije skozi vas in če jo nadaljujete vas pripelje do glavne ceste, ki povezuje kraja Križevce in Veržej. Na majhnem mostičku je razpotje, kjer se levo in desno nadaljujeta poljski poti. Sigurno boste srečali štorkljo, zajca ali srno.

 

 

 

Jahanje
KOLESARJENJE

V tem delu sveta ljudje že od nekdaj živijo v sožitju s konji. Nekoč so bili konji podrejeni ljudem, zdaj pa so njihovi zvesti prijatelji. Tudi vam bodo lahko razkrili svoje skrivnosti le, da jih boste pripravljeni sprejeti. Doživeti Prlekijo z višine prijaznega konjskega hrbta je posebno doživetje, ki mu vsekakor gre nameniti kakšen kanček zanimanja. Našim obiskovalcem je na voljo več odličnih destinacij, kjer se boste lahko spoznali s temi krotkimi živalmi. Vsekakor pa smo pomislili tudi na naše najmlajše.

 

 

TERENSKO JAHANJE V KONJENIŠKEM KLUBU RAKIČAN

 

V kolikor ste že izkušeni jahači, in bi si želeli jahanja brez vodstva, je odličen naslov:

 

Konjeniški klub grad Rakičan 

Lendavska ulica 28

Rakičan

9000 Murska Sobota

Tel: 02 532 13 22

Mail: info@konjirakican.si

 

Pri jahanju je prisoten vodja jahanja. Jahač mora obvladati vse tri hode (hod, kas, galop) in imeti minimalno 9 let. Obvezna oprema je jahalna čelada, ki si jo lahko izposodite tudi v Konjeniškem klubu. Posebnost je tudi sobotno jahanje ponijev, ki traja med 15.00 in 18.00 uro. Za jahanje se je potrebno v naprej dogovoriti z izvajalcem jahanja.

 

 

TERENSKO JAHANJE V KONJENIŠKEM KLUBU ZATON

 

Terenskega jahanja se lahko naužijete tudi v bližnji vasici Petanjci (blizu Radencev), kjer domuje Konjeniški klub Zaton, ki deluje že deseto leto. Usposobljeni vodji jahanja vas bodo popeljali na nekaj urno ježo v naravo, kjer se se nekaj poti vije tudi ob bližnji reki Muri.

 

Konjeniški klub Zaton

Petanjci 50

9251 Tišina

 

 

JAHANJE V OGRADI NA DOMAČIJI FIRBAS

 

Na turistični kmetiji Firbas lahko občutite pravo podeželsko življenje. Poleg konjev vas bodo pozdravile še ostale živali (prašiči, koze, kokoši in zajci) in boste lahko spoznali domače običaje. Lastnik poskrbi za varno konjsko ježo v ogradi, ki je primerna za tiste, ki še niso izkušeni jahači, vsekakor pa tudi za otroke. Na domačiji Firbas boste lahko po različnih aktivnostih tudi dobro jedli in se morebiti vključili še v katero izmed njihovih aktivnosti.

 

Domačija Firbas

Cogetinci 60

2236 Cerkvenjak

Tel: 02 703 50 90

GSM: 041 746 147

 

 

 

Polet z balonom
KOLESARJENJE

Spoznavanje Pomurja in njegovih lepot je posebna izkušnja tudi iz ptičje perspektive, kar vam je omogočeno s poletom z balonom. Polet lahko organiziramo izpred travnika v neposredni bližini Sončne hiše, od koder vas z balonom popeljejo do končne točke, ki je ponavadi v bližini Murske Sobote (odvisno od možnosti pristajanja). Najbolj ugodni meseci za polet z balonom so pozimi ali zgodaj pomladi. V poletnem času je polet možen v zelo zgodnjih jutranjih urah, saj je pri tej aktivnosti pomembna predvsem varnost poleta. Let traja približno 20 minut. Balonarska ekipa nudi tudi prevoz nazaj do Sončne hiše.

 

Za varno doživetje poskrbi ekipa Balonarskega kluba Bakovci.

 

 

Balonarski klub Bakovci,

Ulica ob potoku 7,

9000 Murska sobota,

GSM: 031 756 017

 

 

 

Golf
KOLESARJENJE

V bližnjih Moravcih vas pričakuje kakovostno urejeno golfišce, ki utegne zadovoljiti tudi najzahtevnejše igralce golfa. Z veseljem vas bomo pospremili do luknje št.1, od tam naprej pa bo vse resnično le v vaših rokah.

 

 

GOLF V MORAVSKIH TOPLICAH

 

Golf igrišče Livada se razprostira z 18 igralnimi polji na več kot 50 hektarjih in kot naravni park obdaja turistični kompleks Terme 3000 v Moravskih Toplicah. Njegova posebnost je igralno polje številka 9, ki je s skoraj 600 metri najdaljše v Sloveniji. Tako začetnikom kot izkušenim igralcem zagotavlja Golf igrišče Livada veliko užitkov v igri. Igralcem je na voljo tudi izposoja opreme.

 

Več o golfu si lahko ogledate na sledeči spletni strani: http://www.sava-hotels-resorts.com

 

 

GOLF NA PTUJU

 

Najstarejše slovensko mesto ni brez razloga postalo zakladnica tistočletij. Če se odpravite na Ptuj in bi radi povezali prijetno s koristim, si morate vsekakor ogledati mesto in grad, kar vas bo navdušilo. Približno 30 km vstran od Sončne hiše se nahaja Golf klub Ptuj, ki je že večkrat osvojil laskavi naslov najbolje urejenega golfskega igrišča v Sloveniji. Znano je po svojih številnih pasteh, saj na igralca pri večini lukenj prežijo zlasti vodne ovire, zato se za dober rezultat ni mogoče zanašati na moč, ampak predvsem na natančnost udarcev. Zaradi svoje konfiguracije je igrišče primerno tudi za rekreativne igralce, saj ne zahteva pretirane fizične pripravljenosti, zato se igralci lažje osredotočijo na igro.

 

Golfinvest d.o.o.

Mlinska ulica 13

2250 Ptuj

Tel: 02 788 91 10

GSM: 041 791 065

 

 

 

Splavarjenje
KOLESARJENJE

Ob prihodu v Slovenijo se Mura umiri, kot da bi nam hotela prišepniti, da se je končno vrnila domov. Prebivalci Pomurja nanjo gledajo s strahospoštovanjem, saj jih večkrat opozori nase, čeprav ne skopari niti z darovi. Obiskovalec bo ob njej odkril enega najlepših naravnih parkov, prepolnega različnih vrst ptic, rib in rož.

 

 

SPUST PO REKI MURI S ČOLNOM

 

Društvo čolnarjev Dokležovje skrbi za varen spust po reki Muri in omogoča vožnjo s čolnom. Spust po reki Muri je najbolj primeren v poletnih mesecih, vsekakor pa tudi spomladi in jeseni. V društvu skrbijo za varno in strokovno športno turistično dejavnost, tako da so vsi strahovi odveč. Od obiskovalcev se pričakuje, da so plavalci in upoštevajo navodila, ki jih izreče vodja čolna, ki pospremi vsako skupino do cilja. Obvezna oprema, ki jo obiskovalci prejmejo za izlet, je iz najkvalitetnejših materialov in testirana po Evropskih standardih.

 

Društvo čolnarjev Dokležovje

Glavna ulica 18

9231 Beltinci

GSM: 040 292 409

 

 

SPLAVARJENJE PO REKI MURI

 

V kolikor si želite bolj tradicionalnega spusta po reki Muri vam priporočamo »Bujraške šefe«, tradicionalno plovilo na reki Muri ali na lesenem splavu, kjer vas splavarji pozdravijo s harmoniko in okusnim bogračem. Vkrcavanje je v vasici Krog in pot se nadaljuje v smeri Ižakovcev. Vmes je mogoč postanek pri Babičevem mlinu v Veržeju. Vožnja  traja 1,5 ure.

 

Športno društvo Bakovci

Ulica ob potoku 27

9000 Murska Sobota

GSM: 041 380 268 

Mail: spustpomuri@gmail.com

 

 

 

 
bottom of page